O nama

Muzička škola Kotor kao jedna od najstarijih muzičkih škola, zauzima posebno mjesto među sličnim institucijama u zemlji. Osnovana prije 70 godina, ona je kroz sve turbulentne decenije postojanja uspjela da zadrži status ustanove koja baštini prave vrijednosti nacionalne i svjetske muzičke kulture ali i radi na osavremenjavanju i unaprijeđenju nastavnog procesa. 

Od 2007.god. škola nosi naziv „Vida Matjan“. Kotor je imao sreću da u njegovo okrilje dođe žena ogromne radne energije,pedagog, muzičar, kompozitor, direktor i utemeljivač škole- slovenka Vida Matjan, čije ime sa ponosom nosi muzička škola u Kotoru. 

I danas , nastavnici i saradnici sa uspjehom nastavljaju tradiciju svojih predhodnika,svakodnevnim zalaganjem i trudom doprinose razvoju i napretku ustanove koja je odavno opravdala svoje postojanje i stekla ugled kroz visoke plasmane na državnim i međunarodnim takmičenjima i festivalima. 

 Smještena u prelijepoj zgradi u srcu starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a, naša škola je idealno mjesto za sastavljanje mladih,talentovanih muzičkih generacija ali isto tako i pogodna za savremene pristupe muzičkom obrazovanju i šire otvaranje ka lokalnoj zajednici. 

Škola od 2010.god. otvara područna odjeljenja u : Risnu, Radanovićima i Lastvi Grbaljskoj. 

Trenutno škola broji oko 450 đaka i djeluje oko 42 nastavnika i saradnika na odsjeke za : klavir, duvače, gudače, solo pjevanje, opšti teoretski predmeti... 

Muzička škola “Vida Matjan” već par godina za redom za najmlađe organizuje radionice pod nazivom “Muzička bašta”. 

Od školske 2015/2016 godine muzička škola sa velikim ponosom se može pohvaliti postojanjem „Kotorske Koncertne Sezone“. U saradnji sa festivalom KotorArt kroz mnogobrojne koncerte i master class radionice, pružamo đacima, profesorima i publici priliku da slušaju i uče od najvećih svijetskih imena klasične muzike. Samim tim, tokom zimskog perioda, škola postaje centar kulturnih dešavanja u gradu i omiljeno mjesto za razvoj ideja, razgovor i druženje. 

Puno je učenika završilo ovu školu,mnogi su sa uspjehom nastavili dalje muzičko obrazovanje, neki su postali slavni a neki su na amaterski način nastavili da se bave najljepšom od svih umjetnosti- MUZIKOM. 

Laura Jovanović

Direktor škole

Linkovi

Ministarstvo prosvjete i nauke u Vladi Crne Gore - www.mpin.gov.me

Ministarstvo kulture, sporta i medija u Vladi Crne Gore - www.ministarstvokulture.gov.me

Zavod za školstvo Crne Gore - www.zavodzaskolstvo.gov.me

Prvi Crnogorski Školski & Obrazovni Portal - www.skole.cg.yu

Opština Kotor - www.opstinakotor.com


ŠOSMO „VIDA MATJAN“ Kotor

 Stari grad br.456 (Trg Sv.Luke), 85330 Kotor

+382 32 302 676

+382 32 323 681

sosmon@t-com.me

 Pon-Pet: 08.00 - 18.00 GMT +1